Het beste van beide werelden: interactieve online video combineert het persoonlijke van live met het gemak van online.
22 maart 2023 
3 min. leestijd

Het beste van beide werelden: interactieve online video combineert het persoonlijke van live met het gemak van online.

Levenlang leren is essentieel om bij te blijven in onze snel veranderende wereld, dat weten we. Training en ontwikkeling zijn van cruciaal belang voor organisaties om ervoor te zorgen dat hun werknemers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om succesvol te zijn. Ook dat is bekend. In de coronatijd heeft online leren een enorme boost gekregen. Is online leren en nieuwe vaardigheden opdoen een betere methode dan persoonlijk en klassikaal? In dit artikel kijken we naar de effectiviteit van beide vormen en komen we met een combinatievorm die het beste van beide wereld weet te verenigen.

Klassikale, live trainingen en cursussen zijn duur en tijdrovend, terwijl online beschikbare e-Learnings in veel gevallen niet effectief zijn vanwege een gebrek aan betrokkenheid en interactie. Laten we daar even op inzoomen.

Traditionele trainingen zijn al decennialang een gangbare manier om kennis en vaardigheden over te dragen. Hoewel dit type training nog steeds populair is, zijn er in de afgelopen jaren alternatieve manieren van leren ontstaan, waaronder e-Learnings en online cursussen via bijvoorbeeld MS Teams of Zoom. Hoewel deze online leermiddelen in eerste instantie een goedkoper en tijdbesparend alternatief lijken, is er ook kritiek op de effectiviteit ervan.

Traditionele, klassikale trainingen vinden meestal plaats in een fysieke klaslokaal- of trainingsruimte en worden gegeven door een ervaren trainer of docent. De trainingen kunnen variëren van enkele uren tot meerdere dagen en zijn meestal op maat gemaakt om aan de specifieke behoeften van een bedrijf of organisatie te voldoen. In een klassikale setting kunnen werknemers vragen stellen, groepswerk doen en praktische oefeningen uitvoeren om hun kennis en vaardigheden te verbeteren. Soms kan het bijzonder gezellig worden (vaak ook na de training), wat weer waardevol is voor het teamgevoel.

Voordelen van klassikale trainingen

Een van de belangrijkste voordelen van klassikale trainingen is dat ze interactief zijn. Deelnemers kunnen direct vragen stellen en discussiëren met trainer en collega's. Dit helpt bij het verhelderen van onduidelijkheden en het begrijpen van complexe onderwerpen. Bovendien zijn klassikale trainingen goed geschikt voor groepswerk en samenwerking, wat de teamdynamiek kan verbeteren en werknemers kan helpen elkaar beter te begrijpen.

Nadelen van klassikale trainingen

Traditionele, klassikale trainingen hebben echter ook nadelen. Ten eerste kunnen ze duur zijn, vooral als ze worden gehouden op een externe locatie en er kosten voor reizen en accommodatie bij komen. Daarnaast kan de planning van een klassikale training moeilijk zijn, vooral als werknemers uit verschillende regio's moeten komen of door werkdruk lastig zijn in te roosteren (helemaal nu het hybride werken ten gevolge van Corona is ingeburgerd). Ten slotte is het niet mogelijk om de training opnieuw te bekijken of opnieuw te volgen als er achteraf nog vragen zijn.

e-Learnings

e-Learnings zijn online trainingen die via internet beschikbaar zijn en gevolgd kunnen worden. Ze bestaan veelal uit een reeks modules die de deelnemer op eigen tempo kan volgen. De modules kunnen bestaan uit video's, tekst, afbeeldingen en interactieve elementen zoals toetsvragen. e-Learnings kunnen worden aangeboden als stand-alone training of als onderdeel van een breder trainingsprogramma.

Voordelen van e-Learnings

Het grootste voordeel van e-Learnings is de flexibiliteit. Deelnemers kunnen de modules volgen op het moment dat het hen het beste uitkomt en op een plaats die voor hen het meest geschikt is, wat betekent dat ze niet hoeven te reizen of afwezig moeten zijn van het werk. Dit maakt e-Learnings veel kostenefficiënter dan klassikale trainingen, omdat ze schaalbaar zijn er - heel praktisch - geen kosten zijn voor reizen of verblijf. Daarnaast kunnen werknemers de modules in hun eigen tempo volgen, waardoor ze kunnen pauzeren of herhalen wanneer dat nodig is.

Nadelen van e-Learnings

Een van de belangrijkste nadelen van e-Learnings is dat ze soms als saai en eentonig worden beschouwd. Mensen zijn online snel afgeleid, waardoor ze de neiging hebben om af te dwalen tijdens het leren. 'Koppie erbij houden' is niet voor iedereen gemakkelijk. Uiteindelijk neemt de betrokkenheid af en daarmee de effectiviteit van de training. Bovendien zijn e-Learnings vaak niet interactief en missen ze de persoonlijke interactie die in een klassikale setting aanwezig is. Het is ook moeilijker om vragen te stellen en verduidelijking te krijgen als werknemers iets niet begrijpen.

Best of both worlds

Hoewel traditionele, klassikale trainingen duur en tijdrovend kunnen zijn, bieden ze een interactieve en persoonlijke leerervaring die e-Learnings vaak missen. Aan de andere kant bieden e-Learnings de flexibiliteit en het kostenvoordeel die klassikale trainingen niet bieden. Wat te doen, waarvoor te kiezen? Wat als er een combinatievorm denkbaar is?

Het combineren van beide methoden brengt het beste van beide werelden: een moderne, effectieve en boeiende leerervaring.

Interactieve online videotrainingen bieden een veelbelovende oplossing voor de nadelen van zowel traditionele klassikale trainingen als e-Learnings. Met deze innovatieve techniek worden werknemers betrokken bij de inhoud en krijgen een gepersonaliseerde leerervaring, terwijl ze de flexibiliteit hebben om te leren op hun eigen tempo, locatie, en in hun eigen tijd. Door gebruik te maken van interactieve video kunnen organisaties of Learning & Development afdelingen een toegankelijke, leuke en leerzame leerervaring bieden met hoge betrokkenheid van de deelnemer, en die toch het praktische en kostenvoordeel biedt.

Over de schrijver
Co-founder van Studio Interactive
Reactie plaatsen