Hoe interactieve video engagement verhoogt. En meer voordelen en mogelijkheden.
22 maart 2023 
6 min. leestijd

Hoe interactieve video engagement verhoogt. En meer voordelen en mogelijkheden.

Interactieve video is een effectief communicatiemiddel dat steeds vaker wordt gebruikt voor training, educatie en voorlichting. Dit type video betrekt kijkers actief bij de inhoud en laat hen zelf keuzes maken en beslissingen nemen binnen de video. In dit artikel bespreken we de voordelen van interactieve video en hoe het kan worden ingezet communicatiemiddel.

Interactieve video heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele video's en andere vormen van communicatie. Het geeft de kijker controle over wat er gebeurt in de video. De kijker maakt keuzes tijdens het bekijken van de video en op basis daarvan gaat de video een bepaalde richting op. De kijker kiest welke informatie hij wil zien.

Het geeft de kijker óók de mogelijkheid om bewust te worden van eigen onbewust gedrag. En dát is een enorm pluspunt ten opzichte van gewone video waarin dat niet kan. Hoe zit dat? In een interactief beeldverhaal kunnen bepaalde situaties uitgebeeld worden waarin de kijker een keuze moet maken. 

Direct aansluitend op je muisklik of aan het einde van de video, afhankelijk van format en scenario, blijkt bijvoorbeeld dat die keuzes goed of slecht uitpakken. De effecten van je keuzes - wat je normaal in de praktijk zou doen - worden op deze manier meteen duidelijk. Alles vindt plaats in een en dezelfde video, zowel de kijkerskeuzes als de feedbacks (zoals bijvoorbeeld reacties van een host of een overgang naar een andere scène). Confrontatie met de effecten van jouw keuzes vergroot de effectiviteit van het leerproces, omdat je deelgenoot van het verhaal bent geworden.

Menselijk

Een ander voordeel van online interactievideo is dat het de kijker een 'gevoel van dichtbij' geeft. Stel je voor, je ziet een scène, een voor jou herkenbare situatie, en jij moet een keuze maken. Na je keuze krijg je direct een respons van de video, bijvoorbeeld de trainer of instructeur die direct reageert op jouw keuze. 'Ja, dat had je gedacht, maar dat is niet goed'. Alsof je direct gecorrigeerd wordt, vergelijkbaar met een coach die naast je staat.

Functioneel en persoonlijk

Interactieve video past zich aan de behoeften en voorkeuren van de kijker aan. De kijker bepaalt zelf zijn eigen tempo en richt zich op de onderwerpen die het meest relevant zijn. Dit zorgt voor een functionele en persoonlijke kijkervaring die de betrokkenheid en het begrip bij de kijker vergroot. Neem als voorbeeld onze uitlegvideo voor SNS, Regiobank of VGZ. Hierin nodigt een medewerker van de bank (een voice-over in het geval van de verzekeraar) je uit om via een keuzemenu die inhoud gepresenteerd te krijgen die je wenst. 

Voordelen van interactieve video

Hieronder vind je de vier grootste voordelen. Leg jouw communicatiedoelstelling tegen deze voordelen en je weet of interactieve video geschikt is voor jou.

  • Verhoogde betrokkenheid. Door interactie te integreren in de video, wordt de kijker actief betrokken bij het verhaal. Passieve kijkers worden actieve deelnemers.
  • Flexibele en persoonlijke kijkbeleving. Bij interactieve video maak je je eigen kijk- en leerervaring. De kijker richt zich op de onderwerpen die het meest relevant zijn en bepaalt zijn eigen tempo. Aan de hand van een interactieve toets kan op leuke manier de kennis getoetst worden.
  • Kostenbesparend. Interactieve video kan kostenefficiënt zijn als het dure klassikale training of instructeurs vervangt. Bijkomend voordeel: interactieve videotools zijn oneindig schaalbaar. In de praktijk betekent dat: eenmalig ontwikkelen, meermalig vruchtgebruik.
  • Data. Doordat alle clicks & controls in een database kunnen worden vastgelegd, kunnen real-time statistieken in een overzichtelijk dashboard worden gepresenteerd. Hiermee is je video niet alleen aantrekkelijk voor de gebruiker, maar ook interessant voor de organisatie, omdat het een peilstok in je doelgroep is.

Toepassingen

Door Corona zijn we gewend geraakt aan 'online'. Echter, zien we ook dat veel e-Learnings saai zijn. Met alleen een inleiding, plaatje en een vraag worden cursisten niet meegenomen in de inhoud. Ze haken af.

Interactieve video kan goed worden gebruikt om droge kost of complexe onderwerpen uit te leggen. We kunnen er mensen mee door elk denkbaar onderwerp loodsen, zonder dat ze afhaken. Onderwerpen kunnen op eigen manier worden ontdekt. Online leren wordt hierdoor toegankelijk, leuk en effectief.

Binnen bedrijven kan interactieve video worden gebruikt voor training en educatie. Bijvoorbeeld voor onboarding, vaardigheidstraining of het trainen in het gebruik van bijvoorbeeld nieuwe software (Voor Omron Europe hebben we een interactieve instructiefilm gemaakt die hun resellers op onderhoudende en functionele manier de verschillende aspecten van hun dashboard uitlegt).

In het onderwijs kan interactieve video worden gebruikt als aanvulling op traditionele lessen. Instellingen kunnen interactieve video's laten maken om complexe onderwerpen uit te leggen en studenten actief bij het leerproces te betrekken. 

Bijvoorbeeld een video om studenten te leren over wetenschappelijke methodes en hen de mogelijkheid geven om experimenten te doen (simuleren) en resultaten te analyseren binnen de video. 

Ook vaardigheidstrainingen zijn interessant. Voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden we een teamwork skills training, specifiek voor studenten, multidisciplinair (vakoverstijgend) en multicultureel. In de training leren studenten met elkaar samenwerken in projecten, met verschillen in achtergrond als complicerende factor. 

Naast educatie en training wordt interactieve video ook steeds vaker gebruikt voor voorlichting. Denk aan organisaties en overheden die interactieve video's inzetten om hun doelgroepen te informeren over complexe onderwerpen, zoals klimaatverandering, politieke keuzes of gezondheid. Maar ook 'moeilijk bespreekbare' onderwerpen als grensoverschrijdend gedrag, inclusie of fraude lenen zich goed voor keuzevideo. 

Voor de KNVB hebben we een interactieve voorlichtingsfilm over gokken en matchfixing gemaakt. In de film word je meegenomen in de wereld van Dennis, een talentvolle voetballer op weg naar de top. Onderweg komt hij in contact met verschillende figuren die hem verleiden tot samenwerking in dubieuze praktijken. Door de keuzes van de kijker loopt Dennis in de fuik van de fixer en wordt hij geconfronteerd met de gevolgen.

Marketing en promotie. Interactievideo kan worden gebruikt als marketing- en promotiemiddel om de doelgroep bij de boodschap te betrekken (engagement) en tot actie te laten overgaan (conversie). Voor Van Lanschot hebben we bijvoorbeeld een interactieve pensioenscan gemaakt. Het helpt potentiële klanten van de bank bij inzicht in hun persoonlijke pensioensituatie en om ze te bewegen tot het maken van een afspraak met een banker. (Deze video had een uitkijkratio van maar liefst 89%. Negen op de tien online bezoekers keek de video helemaal uit en kwam bij de call-to-action). 

Data

Interactievideo heeft zowel een voor- als een achterkant. Aan de voorkant is het aantrekkelijk voor de bezoeker en aan de achterkant voor de organisatie die de video uitbrengt. Interactieve video's kunnen namelijk verschillende soorten data genereren. Enkele van de meest voorkomende soorten data die interactieve video's kunnen genereren:

  • Kijk- en keuzegedrag. Omdat elke muisklik kan worden geregistreerd, kunnen interactieve video's bijhouden welke onderdelen van de video worden bekeken en aangeklikt. Dit helpt om voorkeuren van de doelgroep te begrijpen.
  • Conversie. Interactieve video's kunnen bijhouden welke kijkers de gewenste actie hebben ondernomen tijdens het bekijken van de video. Dit helpt om de effectiviteit van de video te meten en te optimaliseren.
  • Demografische en geografische gegevens. Interactieve video's kunnen ook gegevens van kijkers bijhouden, zoals hun locatie, voorkeuren en interesses, en in voorkomende gevallen - mits gekoppeld aan een inputveld of externe databron: leeftijd, geslacht en andere demografische gegevens. Overigens houden we bij dat laatste altijd rekening met de privacywetgeving (AVG). Maar ook als data niet te herleiden zijn tot individuele kijkers, ontstaat er een veel uitgebreider inzicht in de doelgroep dan bij traditionele video die alleen de basis KPI's als aantallen, uitkijk- en doorklikratio's, etc. registreert.

Kies de partij die bij je past

Interactievideo kan worden ontwikkeld door middel van Video Platforms waarbij je naast toegang tot en kennis van het softwareplatform een videoproducent, scenarioschrijver en meer zult moeten regelen. Het kan ook door een Turnkey maatwerkproductie (one-stop-shop), zoals bij Studio Interactive. In dit geval is de interactie dusdanig in het format en scenario geïntegreerd dat een soepeler flow en kijkbeleving wordt gerealiseerd. Bovendien is de gehele productie in handen van één partij die in alle aspecten goed thuis is.

Het ontwikkelen van interactieve video's vergt de juiste expertise en vaardigheden, afgestemd op de behoeften en doelstellingen van de doelgroep. De eerste vraag die wij je zullen stellen is 'Welk effect moet de video hebben op je doelgroep?' We gaan dus altijd uit van de behoefte van de klant en diens doelgroep.

Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het selecteren van de juiste partij voor het maken van interactieve video's:

  • Ervaring. Zoek professionals met ervaring in het maken van interactieve video's. Bekijk hun portfolio en vraag om referenties en case studies. Check vooral of ze op hun site werkende voorbeelden hebben staan.
  • Technische kennis. Het maken van interactieve video's vereist technische kennis van videoproductie, programmeertalen, databasetechnologie, security en meer. Zorg ervoor dat de partij over de nodige technische expertise beschikt.
  • Creativiteit. Interactieve video's moeten zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn om de aandacht van de doelgroep vast te houden. Zoek naar professionals met een creatieve blik en vernieuwende ideeën. Vraag bij Studio Interactive naar hun 'Paard van Troje-effect' en 'Knap en Knetter Principe'.
  • Samenwerking. Het maken van interactieve video's vereist samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de klant, kennispartner, de videoproducent en in voorkomende gevallen een financierder. Zoek naar professionals met voldoende levens- en praktijkervaring die zich goed kunnen inleven in jouw context en doelgroep.

Meer weten over de kansen met interactievideo? Bel of mail mij gerust even.



Over de schrijver
Co-founder van Studio Interactive
Reactie plaatsen